Budva - hit destinacija za posjetu na Balkanu

Budva - hit destinacija za posjetu na Balkanu

Otkrivanje Budve: sunce, more i bogata istorija na crnogorskom primorju

Budva, mali primorski grad u Crnoj Gori, je skriveni dragulj koji je poslednjih godina sve popularniji među turistima. Sa svojim zadivljujućim plažama, bogatom istorijom, ukusnom hranom i živahnim noćnim životom, Budva ima nešto da ponudi za svakoga.

Istorija

Budva datira iz 5. veka pre nove ere kada su je osnovali Grci. Tokom vekova, njime su vladale različite sile, uključujući Rimljane, Vizantijce, Mlečane i Austrougare. Ova bogata istorija je evidentna u gradskoj arhitekturi, sa uticajima iz različitih perioda i kultura vidljivim u njegovim zgradama i spomenicima.

Plaže

Jedna od glavnih atrakcija Budve su prelepe plaže. Grad ima preko desetak plaža, od malih osamljenih uvala do dugih peščanih delova. Najpopularnije plaže su Mogren, Jaz i Slovenska plaža. Plaža Mogren je skriveni dragulj koji se nalazi u kamenoj uvali i do nje se može doći samo pješice. Plaža Jaz, koja se nalazi nekoliko kilometara izvan grada, duga je pješčana plaža na kojoj se tokom ljeta održavaju veliki muzički festivali. Slovenska plaža je najveća plaža u Budvi i ima sve potrebne sadržaje, uključujući ležaljke, restorane i sportove na vodi.

Hrana

Crnogorska kuhinja je spoj mediteranskih i balkanskih uticaja, a Budva ima dosta restorana koji nude ukusna domaća jela. Morski plodovi se moraju probati, sa svežom ribom i školjkama koje se svakodnevno love i služe na žaru ili pržene. Neka od najpopularnijih jela uključuju crni rižoto, testenine sa morskim plodovima i hobotnicu na žaru. Ljubitelji mesa mogu da uživaju u ćevapima, grilovanoj kobasici sa ajvarom, namazom od pečene crvene paprike i kajmakom, vrstom šlaga. Vegetarijanci će takođe pronaći mnogo opcija, uključujući punjene paprike, povrće na žaru i peciva punjena sirom.

Noćni život

Budva je poznata po živahnom noćnom životu, sa mnoštvom barova, klubova i restorana koji su otvoreni do ranih jutarnjih sati. Grad ima širok spektar opcija za noćni život, od barova na plaži do vrhunskih noćnih klubova. Neka od najpopularnijih mesta za izlazak su Top Hil, masivni noćni klub koji može da primi do 5.000 ljudi i ugošćuje glavne DJ-eve i izvođače, i Casper, klub na plaži sa opuštenom atmosferom i zadivljujućim pogledom na more.

Veze

Budva je dobro povezana sa ostatkom Crne Gore i regiona, što olakšava dolazak i odlazak. Najbliži aerodrom je Aerodrom Tivat, udaljen samo 20 kilometara, a servisira ga nekoliko velikih avio-kompanija, uključujući Air Serbia, Rianair i easiJet. Alternativno, možete doletjeti na aerodrom Podgorica, koji je udaljen oko 60 kilometara. Budva ima i luku koja prima trajekte iz Italije i Grčke, a postoji i nekoliko autobuskih linija koje povezuju Budvu sa drugim gradovima u Crnoj Gori.

Zaključak

Zaključno, Budva je prelijep primorski grad koji ima ponešto da ponudi za svakoga. Njegova bogata istorija, zadivljujuće plaže, ukusna hrana i živahan noćni život čine ga destinacijom koju moraju posjetiti svi koji putuju u Crnu Goru. Sa svojim lakim vezama sa aerodromima i lukama, takođe je idealna baza za istraživanje drugih delova zemlje. Dakle, ako planirate letnji odmor, obavezno dodajte Budvu na svoju listu destinacija!



Latest News & Blog

Gastronomy Experience Travel tips News