Pet crnogorskih nacionalnih parkova

Pet crnogorskih nacionalnih parkova

Skriveni dragulji i putevi kojima se manje putuje

Crna Gora ima pet jedinstvenih nacionalnih parkova: Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora i Prokletije. Svaki park nudi različite aktivnosti i znamenitosti koje treba vidjeti.

Nacionalni park Skadarsko jezero

Nacionalni park Skadarsko jezero je dom za 280 vrsta ptica, zbog čega je posmatranje ptica popularna aktivnost. Posetioci mogu da iznajme kajake ili čamce za istraživanje azurnih voda jezera, posete istorijske manastire i tvrđave i istražuju manja ostrva. Obilasci brodom obično uključuju pauze za kupanje i posjete znamenitostima kao što su crnogorski Alkatraz, dvorac Grmožur i plaža Murići. Takođe se preporučuje ručavanje u restoranu i probanje nekih od lokalnih kulinarskih specijaliteta, poput sušenog šarana i dimljene uklete uz domaće vino.

Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Lovćen nudi izletišta, vožnju biciklom i malo naselje Ivanova Korita koje pruža zabavu za cijelu porodicu. Mauzolej, koji čuva posmrtne ostatke najvećeg crnogorskog vođe i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša, glavna je atrakcija parka. Do mauzoleja se može doći penjanjem uz 461 stepenicu i ima gigantske figure crnogorskih žena isklesanih od crnog granita. Posjetioci mogu probati i njegušku pršutu, poznati crnogorski proizvod.

Nacionalni park Biogradska Gora

Nacionalni park Biogradska gora jedna je od poslednjih prašuma u Evropi, sa stablima visokim 40 metara i starim preko 500 godina. Posjetioci mogu uživati u vožnji biciklom ili u šetnji i istražiti šest glacijalnih jezera, od kojih je Biogradsko jezero najčarobnije. Planinski biciklizam, planinarenje, vožnja kajakom i panoramske ture su neke od zabavnih aktivnosti koje su dostupne u parku. Eko-katuni (vikendice) su prilično popularni i savršeni za one koji traže apsolutni komfor i opuštanje. Posjetioci mogu da probaju i domaće proizvode poput kačamaka.

Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park Durmitor je pod zaštitom UNESCO-a koji nudi mnogo uzbuđenja i zabave. Penjanje na najviši vrh Durmitora, Bobotov kuk, jedan je od najizazovnijih planinarskih podviga u Crnoj Gori. Alternativno, „Via Ferrata“ je bezbedna pešačka staza sa kablovima i metalnim gazištima koja olakšavaju prelazak planina. Posetioci takođe mogu da se bave raftingom i kanjoningom u kanjonima kao što su Tara, Sušica, Komarnica, Nevidio, Draga. 18 glečerskih jezera Durmitora nazivaju se i Gorskim očima, a najveće je Crno jezero. Odličan je za šetnje ili piknike duž obale jezera.

Nacionalni park Prokletije

Nacionalni park Prokletije je krševiti planinski gigant koji ima preko 20 vrhova koji prelaze granicu od 2500 metara, što ga čini najvećim izazovom za planinare. Glavne atrakcije su kanjoning, planinarenje, planinarenje, trekking i mušičarenje. Hridsko jezero, poznato i kao jezero sreće, je mirnija strana parka. Posetioci mogu da požele želju na jezeru i ona će im se ispuniti pod uslovom da u jezero bace znak zahvalnosti.



Latest News & Blog

Gastronomy Experience Travel tips News