Herceg Novi - mirno utočište za entuzijaste istorije

Herceg Novi - mirno utočište za entuzijaste istorije

Uronite u crnogorsko kulturno naslijeđe i živahan noćni život

Ušuškan u Bokokotorskom zalivu, Herceg-Novi je istorijski grad koji je savršen za putnike koji traže ukus crnogorske kulture i istorije. Od svoje zadivljujuće arhitekture do plaža koje oduzimaju dah, Herceg-Novi nudi ponešto za svakoga. Bilo da ste zaljubljenik u istoriju, gurman ili ljubitelj plaže, ovaj šarmantni grad ima mnogo toga da ponudi.

Istorija

Herceg-Novi je grad sa dugom i fascinantnom istorijom. Osnovao ga je u 14. veku bosanski plemić Stjepan Vukčić Kosača i od tada je strateški lučki grad. Tokom vekova Herceg-Novim su bile pod vlašću raznih sila, uključujući Mlečane, Osmanlije i Austro-Ugarsku. Ova bogata istorija je evidentna u gradskoj arhitekturi, koja je spoj gotičkih, renesansnih i baroknih stilova. Neke od najznačajnijih znamenitosti Herceg-Novog uključuju kulu Kanli, kulu sa satom i tvrđavu Forte Mare.

Hrana

Crnogorska kuhinja je ukusna fuzija mediteranskih i balkanskih uticaja, a Herceg-Novi nije izuzetak. Gradska kuhinja se zasniva na svežim morskim plodovima, lokalno uzgojenom voću i povrću i tradicionalnom balkanskom mesu. Ljubitelji morskih plodova treba da probaju lignje na žaru, crni rižoto i svežu ribu koja se svakodnevno lovi sa Jadrana. Ljubitelji mesa uživaće u jelima kao što su ćevapi, vrsta grilovane kobasice, i ražnjići, vrsta ražnjića sa roštilja. Vegetarijanci će pronaći mnogo opcija, uključujući punjene paprike, povrće na žaru i peciva punjena sirom.

Noćni život

Herceg-Novi je možda mali grad, ali nudi mnogo mogućnosti za noćni izlazak. Gradski barovi i klubovi služe i lokalno stanovništvo i turiste, uz živu muziku, DJ-eve i ukusne koktele. Jedno od najpopularnijih mesta za izlazak je Stari grad, gde možete uživati u piću u istorijskom okruženju. Ako tražite nešto modernije, idite u jedan od mnogih barova na plaži duž obale.

Plaže

Herceg-Novi je poznat po svojim zadivljujućim plažama, koje nude kristalno čisto more i prekrasan pogled na okolne planine. Neke od najpopularnijih plaža u okolini su plaža Žanjice, koja se nalazi oko 20 kilometara od grada, i plaža Rose, koja je osamljena uvala do koje se može doći samo brodom. Obje plaže su savršene za kupanje, sunčanje i uživanje u prirodnim ljepotama Jadrana.

Veze

Herceg-Novi je dobro povezan sa ostatkom Crne Gore i regiona, što ga čini lakim za dolazak i izlazak. Najbliži aerodrom je Aerodrom Tivat, udaljen oko 25 kilometara, a servisira ga nekoliko velikih avio-kompanija, uključujući Air Serbia, Rianair i easiJet. Alternativno, možete doletjeti na Aerodrom Podgorica, koji je udaljen oko 100 kilometara. Herceg-Novi takođe ima luku koja prima trajekte iz Italije i Grčke, a postoji i nekoliko autobuskih linija koje povezuju Herceg-Novi sa drugim gradovima u Crnoj Gori.

Susjedne zemlje

Herceg-Novi se nalazi u Bokokotorskom zalivu, koji se graniči sa još nekoliko država. Na sjeveru je Hrvatska, a na istoku Bosna i Hercegovina. Albanija se nalazi na jugu Crne Gore, a na zapadu je Jadransko more.

Zaključak

U zaključku, Herceg-Novi je grad koji je vrijedan posjete kako za ljubitelje istorije tako i za one na plaži. Sa svojom fascinantnom prošlošću, ukusnom kuhinjom, zadivljujućim plažama i lakim vezama sa drugim dijelovima regiona, Herceg-Novi je skriveni dragulj koji čeka da bude istražen.

Latest News & Blog

Gastronomy Experience Travel tips News